Bezpieczeństwo zakupów zapewnia Nextranet.pl

Bo liczy się każda treść!

Zostań autorem ContentLink

Platforma ContentLink jest otwarta na autorów, którzy chcą, by ich twórczość dotarła do szerokiego grona odbiorców. Zapraszamy do współpracy.

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - ebook

29,90 26,91 zł (zawiera 5 % VAT)

  • EPUB (znak wodny)
  • MOBI (znak wodny)

Agnieszka Jeż 

09.09.2016

09.09.2016

polski

184

Wydawnictwo RM

978-83-7773-639-5

Opis:

"Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy.

Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej.

Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

 

Autorka o sobie:

Agnieszka Jeż - filolog, redaktor, wydawca, miłośniczka dwudziestolecia międzywojennego. Zawodowo i z pasją zajmuje się książkami. W kwietniu w wydawnictwie Czarna Owca ukaże się jej debiutancka powieść „Nie oddam szczęścia walkowerem”. Nieustających inspiracji i szczęścia dostarcza jej troje dzieci. I mąż. Mieszka w Sulejówku. Kocha góry."

Opinie o produkcie


Bądź pierwszą osobą, która doda opinię. Kliknij tutaj.
 
  100% gwarancji satysfakcji Możesz absolutnie bez żadnego ryzyka kupić wybrany produkt z naszej oferty. Chcemy przekonać Cię, że cyfrowe publikacje to przyszłość. Jesteśmy pewni, że ta forma publikacji przypadnie Ci do gustu, dlatego też dajemy 100% gwarancję. Dzięki temu możesz mieć pewność, że albo będziesz zadowolony z naszych produktów... albo zwrócimy Ci pieniądze.
Kup Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - ebook
Forma zakupuCena

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - ebook

29,90 26,91 zł (zawiera 5 % VAT)
    • EPUB (znak wodny)
    • MOBI (znak wodny)

Twój koszyk

Koszyk jest pusty.
Czytniki w SUPEROFERCIE

Nowości

  1. 1.Szkoła w czasach AI. Jak przygotować dzieci na wyzwania jutra
  2. 2.Cyrk na trzy pierścienie. Kobe, Shaq, Phil i szalone lata dynastii Lakers
  3. 3.Mój słodki aniołku
  4. 4.My, skrajnie otyli
  5. 5.Rzeczpospolita Obojga Narodów. Calamitatis Regnum
  6. 6.Reportaże z Wolnego Miasta 1929-1930
  7. 7.Połączeni przez miłość, podzieleni przez wiarę. Historia Elżbiety i Feliksa Leseur
  8. 8.Muka
  9. 9.Strajk. Historia buntów pracowniczych
  10. 10.Uskok. O Stanisławie Przybyszewskiej

Najchętniej kupowane

  1. 1.Zmierzch Wschodu. Jak Chiny stały się potęgą i czy grozi im upadek
  2. 2.Oni albo my!
  3. 3.Piekło sierocińca. Historia tajemniczych śmierci, zmowa milczenia i poszukiwanie sprawiedliwości
  4. 4.Koci Tata. O tym, jak kot przewartościował mi świat i nauczył kochać życie
  5. 5.Jak złodziej przyszła. Reportaże i rozmowy o starości
  6. 6.27 śmierci Toby'ego Obeda
  7. 7.Rzeczpospolita Obojga Narodów. Calamitatis Regnum
  8. 8.To nie jest Miami
  9. 9.Życie. Autobiografia
  10. 10.Patożycie. Z notatnika kuratora sądowego