"Kremowa zupa musztardowa, tapenada, bouillabaise, yakitori z kurczaka - kto powiedział, że kuchnia diabetyków jest nudna i pełna wyrzeczeń? W poradniku znajdziesz blisko 150 przepisów zaczerpniętych z najważniejszych kuchni europejskich, a także z kuchni chińskiej, japońskiej i żydowskiej. Z łatwością przyszykujesz z nich zarówno proste, codzienne dania, jak i bardziej wyszukane, którymi można mile...
"
Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety .
„ Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, - bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano „Kandyzbrot“, - już wyrabiano...
Jaja są nietylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materjałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennem pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa...
"Cytryny kiszone w wędzonej soli?
Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem?
Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie?
Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem?
Nawet się nie spodziewasz, co jeszcze można włożyć do słoika!
Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem...
Sami przekonajcie się, że dieta bezglutenowa naprawdę może być smaczna; chleb wcale nie musi smakować jak wata, a bułki nie muszą być twarde jak kamienie. To idealna publikacja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą bezglutenową, oraz dla ich bliskich. Chorująca na celiakię Autorka prezentuje proste przepisy na pyszne posiłki bezglutenowe.
„Bezglutenowe wariacje kulinarne”...
" Wege kuchnia zwyciężczyni trzeciej edycji MasterChefa!
Dominika Wójciak, pasjonatka kulinarnych podróży po świecie i miłośniczka eksperymentów w kuchni, swoją książkę podzieliła na warzywne rozdziały: od buraka i ziemniaka, przez rabarbar i bób po dynię, fasolę i cukinię. Wybierz warzywo i zacznij działać w kuchni! Sezonowo, lokalnie, a przede wszystkim smacznie!
Od wydawcy:
To książka dla...
"kasza jaglana i proso • siemię lniane • chia • ryż • gryka • owies
pszenica • amarantus • jęczmień • komosa ryżowa
Ta książka to kolejny zbiór oryginalnych przepisów Dominiki, połączenie smaków domowej kuchni i egzotycznych podróży.
Rozsmakuj się w prosiance z gruszkami, jaglanym smoothie i surowym dżemie z chia.
Upiecz dyniowe muffiny jęczmienne...
"Kasza jaglana - niekwestionowana królowa zdrowia.
Znana od setek lat, zapomniana, teraz wraca na nasze talerze. To właśnie ona pomoże ci w walce o dobre samopoczucie.
To dzięki niej:
• Oczyścisz organizm i zwiększysz jego odporność
• Schudniesz, jedząc zdrowo
• Poradzisz sobie z alergią pokarmową
• Zwalczysz uporczywe infekcje i zmęczenie
Jaglany Detoks to nie tylko sposób...
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru - zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka - dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” - pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Śląska. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na śląskie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy Państwa...