Bezpieczeństwo zakupów zapewnia Nextranet.pl

Bo liczy się każda treść!

Zostań autorem ContentLink

Platforma ContentLink jest otwarta na autorów, którzy chcą, by ich twórczość dotarła do szerokiego grona odbiorców. Zapraszamy do współpracy.

Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? - ebook

60,00 54,00 zł (zawiera 5 % VAT)

  • PDF (znak wodny)

Elena Kostioukovitch 

29.07.2020

29.07.2020

polski

600

Wydawnictwo Albatros

978-83-8215-145-9

Ocena: 5

Opis:

Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco.

Doskonała lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia.

Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. Poznajcie Włochy właśnie od kuchni – od Alp po Sycylię – ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko – omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie, ale również doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.

To wspaniałe źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone pięknymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem przez przyjaciółkę Umberta Eco, która również jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!

Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch – od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu – podczas której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, ale też ich kulturę i obyczaje. Niezwykle ciekawe są „intermezza” w tej podróży z jednego miejsca do drugiego – rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi. Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki.

Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, ale o przybliżenie historii i kultury Włoch i – przede wszystkim – sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: „Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju”.

Opinie o produkcie

1 - 1 z 1 opinii
  • Ocena:5Alek|2021-09-20

    Opowiada autorka w tej opasłej książce o kuchni i kulturze Włoch. Nie znajdziemy w niej wielu przepisów, za to wiele fascynujących opowieści o tym jak tworzyła się kuchnia w różnych regionach Italii, o typowych potrawach regionalnych, o związanej z nimi kulturze. Lektura obowiązkowa dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej, również dla wszystkich miłośników pięknej Italii. 

1 - 1 z 1 opinii
  100% gwarancji satysfakcji Możesz absolutnie bez żadnego ryzyka kupić wybrany produkt z naszej oferty. Chcemy przekonać Cię, że cyfrowe publikacje to przyszłość. Jesteśmy pewni, że ta forma publikacji przypadnie Ci do gustu, dlatego też dajemy 100% gwarancję. Dzięki temu możesz mieć pewność, że albo będziesz zadowolony z naszych produktów... albo zwrócimy Ci pieniądze.
Kup Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? - ebook
Forma zakupuCena

Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu? - ebook

60,00 54,00 zł (zawiera 5 % VAT)
    • PDF (znak wodny)

Twój koszyk

Koszyk jest pusty.
Czytniki w SUPEROFERCIE

Nowości

Najchętniej kupowane

  1. 1.Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?
  2. 2.Jedz pysznie sezonowo
  3. 3.Jaglany detoks
  4. 4.Chleb. Domowa piekarnia
  5. 5.Insulinooporność. Leczenie dietą
  6. 6.Jelito drażliwe. Leczenie dietą. 140 przepisów.
  7. 7.Jak czytać i rozumieć etykiety
  8. 8.Lunchbox. Zdrowe i smaczne posiłki do pracy
  9. 9.Fit desery. Na słodko bez cukru
  10. 10.BezCukrowe słodkości